¡DERMAIOS es el Mes de la Prevención y Sensibilización sobre el Cáncer de Piel!

0 Comentarios

Ελάτε να εξετάσετε δωρεάν το δέρμα σας για τυχόν αλλοιώσεις ή ύποπτα σημάδια, στις δύο εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΕΔΑΕ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αυτή την Παρασκευή 5 Μαίου 2023!

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την κακή χρήση του ήλιου και των υπεριώδους ακτίνων. Είναι σημαντικό να προσέχουμε το δέρμα μας και να εξεταζόμαστε τακτικά για να ανιχνεύσουμε εγκαίρως οποιεσδήποτε αλλαγές ή δυσανεξίες.

Το δέρμα σου είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σου και είναι πραγματικά πολύτιμο. Σήμερα υπάρχουν πολλές, σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικής πράξης θεραπείες σώματος. Για τα οφέλη τους, αλλά και για οτιδήποτε αφορά στο δέρμα σου, εμπιστεύσου τον δερματολόγο σου.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε για τον καρκίνο του δέρματος, καθώς είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα του δέρματος μεταλλάσσονται και αρχίζουν να αναπαράγονται επικίνδυνα.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος είναι η έκθεση στον ήλιο, η χρήση ανθρακούχων λειαντικών και η γενετική προδιάθεση. Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου και μπορεί να προκαλέσει τόσο τον μηλοειδή όσο και τον επιδερμικό καρκίνο.

Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο και να εξετάζουμε το δέρμα μας τακτικά για να ανιχνεύσουμε εγκαίρως οποιαδήποτε αλλαγή ή δυσανεξία. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναζητούμε επαγγελματική βοήθεια αν αντιληφθούμε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα μας, ώστε να εξασφαλίσουμε καλή υγεία.

 

Μερικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε το δέρμα μας είναι:

  1. Να φοράμε προστατευτικό ήλιο όταν βρισκόμαστε στον ήλιο και να αποφεύγουμε τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας (από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα).

  2. Να φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου για να προστατεύουμε το πρόσωπο και τα μάτια μας από τον ήλιο.

  3. Να αποφεύγουμε τον ηλιακό ερυθηματώδη πυρετό (sunburn), καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

  4. Να εξετάζουμε το δέρμα μας τακτικά για οποιεσδήποτε αλλαγές, όπως εξάρτημα ή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε για τον καρκίνο του δέρματος και να υποβαλλόμαστε σε περιοδικό προληπτικό έλεγχο από ιατρό Δερματολόγο.

 

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του δέρματος και ποιες είναι οι αιτίες τους;

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του δέρματος προκαλούνται κυρίως από τη συχνή και επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, δεν αναφερόμαστε στο μελάνωμα, το οποίο αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία. Οι καρκίνοι του δέρματος, όταν διαγνωστούν νωρίς, είναι εύκολα θεραπεύσιμοι.

Το πιο διαδεδομένο είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος. Ευνοείται από το ηλιακό έγκαυμα κατά την ενήλικη ζωή και επηρεάζει το 20% των ατόμων άνω των 50 ετών. Δεν κάνει μετάσταση.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή ο πλακώδης καρκίνος του δέρματος αντιπροσωπεύει το 10% των περιπτώσεων και ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους. Σε ορισμένες περιοχές, όπως το αυτί ή τα χείλη, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μεταστάσεων.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν πιθανότητα να επηρεαστούν, αλλά οι καρκίνοι του δέρματος είναι πιο συχνοί σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που εκτίθενται πολύ στον ήλιο.

Οι καρκίνοι του δέρματος είναι σπάνια θανατηφόροι. Αναπτύσσονται αργά. Η έγκαιρη διάγνωση διευκολύνει τη θεραπεία και αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους θεραπείας. Επομένως, εάν ανακαλύψετε ένα ύποπτο σημάδι, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε αμέσως έναν ειδικό γιατρό. Σε περίπτωση καθυστερημένης διάγνωσης, δεδομένης της συχνής εμφάνισής τους στο πρόσωπο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αισθητικά προβλήματα.

Πρόληψη του καρκίνου του δέρματος:

Το γεγονός ότι σήμερα ο καρκίνος του δέρματος είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος, όταν διαγνωσθεί και γίνει έγκαιρα θεραπεία, κάνει τις παρακάτω συμβουλές και συνήθειες αποφυγής του ηλίου, μέρος της καθημερινής φροντίδας και προστασίας της υγείας σας.

Να επιδιώκετε να παραμένετε στην σκιά, ειδικότερα κατά τις ώρες ανάμεσα στις 10 π.μ. και 4 μ.μ.

-Να αποφεύγετε τα εγκαύματα.

-Να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και το τεχνητό μαύρισμα (solarium) με U.V ακτινοβολία.

-Κατά την έκθεσή σας στον ήλιο, να καλύπτετε το σώμα σας με φαρδιά ρούχα, πλατύγυρο καπέλο και γυαλιά ηλίου, τα οποία σας προστατεύουν από την ακτινοβολία.

-Να χρησιμοποιείται καθημερινά, αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF ευρέως φάσματος 15, ή υψηλότερο.

-Για παρατεταμένες δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο, να κάνετε χρήση αδιάβροχου, αντηλιακού, ευρέως φάσματος (UVA / UVB), με δείκτη προστασίας από 30 και άνω.

-Να κάνετε επάλειψη αντηλιακού, με ποσότητα ίση με 2 κουταλιές σούπας σε ολόκληρο το σώμα σας, 30 λεπτά πριν βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο. Επαναλάβετε την επάλειψη, με συχνότητα κάθε 2 ώρες, είτε μετά από κολύμπι, ή μετά από υπερβολικό ιδρώτα.

-Να μην εκθέτετε τα νεογέννητα στον ήλιο. Μετά την πάροδο της ηλικίας των 6 μηνών τα μωρά πρέπει να φορούν αντηλιακό.

-Να εξετάζετε το δέρμα σας από την κορυφή έως τα νύχια, τακτικά.

-Να επισκέπτεστε τον ιατρό σας, κάθε χρόνο για μία επαγγελματική εξέταση του δέρματός σας – χαρτογράφηση.

Η ΕΔΑΕ είναι η κορυφαία επιστημονική εταιρεία (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), των Ελλήνων Δερματολόγων.

FUENTE:
1.https://www.edae.gr/home/
2. https://www.youtube.com/watch?v=Wr5SA4orVUw&t=1s

 

 

Elige tu ¡Reacción!
Deja un comentario