Prevención de la depresión mediante el aumento de la actividad física y el ejercicio

0 Comentarios

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης ακόμη και για εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Επειδή η κατάθλιψη έχει τόσο μεγάλη επίδραση στη ζωή των ανθρώπων, είναι σημαντικό να υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπισή της.
Οι στρατηγικές αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων και/ή τη συμβουλευτική ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, όπως η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή.
Η άσκηση, συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, της ενέργειας και της αντοχής, ενώ μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που επηρεάζει όχι μόνο το πνεύμα αλλά και το σώμα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι τρόποι με τους οποίους η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης:
  1. Βελτίωση της διάθεσης: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, η οποία είναι μια ουσία που σχετίζεται με τη βελτίωση της διάθεσης.
  2. Μείωση του στρες: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και της ανησυχίας, δύο συναισθήματα που σχετίζονται συχνά με την κατάθλιψη.
  3. Βελτίωση του ύπνου: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της κατάθλιψης.
  4. Αύξηση της αυτοπεποίθησης: Έχουν γίνει πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει την κατάθλιψη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, όπως:
  5. Αύξηση της φυσικής δύναμης και της ενέργειας: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της φυσικής δύναμης και της ενέργειας, καθώς και στη βελτίωση της αντοχής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θετική αντίληψη του εαυτού.
  6. Βελτίωση της εμφάνισης: Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του σώματος και τη σωματική εικόνα του ατόμου. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και να βελτίωση την ψυχολογία του ατόμου.
Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας & η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της κατάθλιψης, ακόμα και αν υπάρχει γενετικός παράγοντας κίνδυνου, όπως παρουσιάζει μια νέα έρευνα.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 8.000 ανθρώπους και έδειξε ότι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με αυτήν την πάθηση στα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ήταν πιο δραστήριοι στην αρχή της μελέτης ήταν λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη, ακόμα και αν είχαν κληρονομικό κίνδυνο. Αυτό αποδεικνύει ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την κατάθλιψη, ακόμα και αν υπάρχει υψηλός γενετικός κίνδυνος.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 8.000 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι αυτοί με γενετική προδιάθεση είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αυτό είναι λιγότερο πιθανό για τους ανθρώπους που ασκούνται συχνότερα. Τόσο η άσκηση υψηλής έντασης όσο και οι δραστηριότητες χαμηλότερης έντασης συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, η προσθήκη τεσσάρων ωρών άσκησης την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου κατάθλιψης κατά 17%, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Depression and Anxiety.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να εξουδετερώσει τον κίνδυνο επανάληψης επεισοδίων κατάθλιψης σε άτομα που είναι γενετικά ευάλωτα. Η μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη 35 επιπλέον λεπτών σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 17%, οπότε η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει μια πολύ θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτία – αποτέλεσμα σχέση ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα και την κατάθλιψη, αλλά υποδεικνύει έναν συσχετισμό μεταξύ τους.

«Η κατάθλιψη αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.»

«Τα ευρήματά μας δείχνουν έντονα ότι όταν πρόκειται για κατάθλιψη, τα γονίδια δεν είναι το πεπρωμένο του ασθενούς και ότι η σωματική δραστηριότητα έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τον πρόσθετο κίνδυνο μελλοντικών επεισοδίων σε γενετικά ευάλωτα άτομα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Karmel Choi, κλινικός συνεργάτης ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.
«Κατά μέσο όρο, περίπου 35 επιπλέον λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο και να προστατευθούν από μελλοντικά επεισόδια κατάθλιψης», δήλωσε ο Choi σε δελτίο τύπου του νοσοκομείου.
«Το μέγεθος της κατάθλιψης παγκοσμίως υπογραμμίζει την ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορούν να επηρεάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Choi. Οι πάροχοι ψυχικής υγείας και οι επαγγελματίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα για να συμβουλεύσουν τους ασθενείς ότι «εδώ είναι κάτι σημαντικό που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο ακόμη και αν έχουν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης», πρότεινε.
Περισσότερες πληροφορίες
Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ έχει περισσότερα για την κατάθλιψη.
ΠΗΓΗ: Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, δελτίο τύπου, 5 Νοεμβρίου 2019 Copyright © 2019 HealthDay. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Elige tu ¡Reacción!
Deja un comentario