Προστατευτείτε από τον Καρκίνο του Δέρματος

0 Σχόλια

Ο καρκίνος του δέρματος

 είναι μια σοβαρή ασθένεια που συνδέεται στενά με την υπερβολική και απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο και ειδικότερα στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του.

Η πρόληψη και η νωρίς ανίχνευση κάθε αλλαγής στο δέρμα μέσω τακτικών εξετάσεων είναι καθοριστικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό του.

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και πρέπει να το φροντίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Πλέον, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, υπάρχουν πολλά σύγχρονα και ελάχιστα επεμβατικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για διάφορα δερματικά προβλήματα.

Απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας για οποιαδήποτε ανησυχία για το δέρμα σας ή για ενημέρωση σχετικά με τη φροντίδα και τη θεραπεία του.

Όσον αφορά τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου του δέρματος, συχνά προκαλούνται από τη μακροχρόνια και επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο:

  1. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC): Αυτή είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Είναι αργόσυρτο και έχει υψηλό ρυθμό ίασης, ειδικά όταν ανιχνευθεί νωρίς.

  1. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC): Αυτός ο τύπος του καρκίνου του δέρματος επηρεάζεται επίσης σημαντικά από την UV ακτινοβολία. Μπορεί να είναι πιο επιθετικό από το BCC και να διεισδύσει βαθύτερα στο δέρμα και να εξαπλωθεί.

  1. Μελάνωμα: Είναι λιγότερο συχνό αλλά το πιο επικίνδυνο είδος καρκίνου του δέρματος. Είναι πολύ επιθετικό και μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα αν δεν αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

Πως να ξεχωρίσετε τις ελιές από το μελάνωμα

Αν τα σημάδια στο σώμα σας αρχίσουν να αλλάζουν σχήμα ή χρώμα ή αν δείτε κάποιο νέο να εμφανίζεται, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

via Dr Michalak

Τα βασικά μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:

– Τη χρήση προστατευτικού αντηλιακού με SPF τουλάχιστον 30, την εφαρμογή του σε αφθονία και την επανεφαρμογή του κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι ή την έντονη εφίδρωση.

– Την αναζήτηση σκιάς κατά τις ώρες αιχμής της ηλιακής ακτινοβολίας (10 π.μ. – 4 μ.μ.).

– Την αποφυγή σολάριουμ και τεχνητού μαυρίσματος.

– Την τακτική παρακολούθηση του δέρματος για ανίχνευση νέων σημαδιών ή αλλαγών στις υφιστάμενες εστίες και την άμεση επίσκεψη σε δερματολόγο σε περίπτωση ανησυχίας.

– Τις ετήσιες δερματολογικές εξετάσεις για επαγγελματικό έλεγχο.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η έγκαιρη θεραπεία παίζουν κρίσιμο ρόλο και αυξάνουν σημαντικά τις ευκαιρίες για πλήρη ίαση. Έτσι, μην διστάζετε να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού εάν παρατηρήσετε κάποια ανησυχητική αλλαγή στο δέρμα σας.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι η πρόληψη και η ενεργή φροντίδα είναι κλειδιά στη διαχείριση της υγείας του δέρματος και στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος.

 

Για είσθε πάντα ενημερωμένοι σε θέματα υγείας, ευεξίας και αποκατάστασης, καθώς επίσης στις πρόσφατες ιατρικές ανακοινώσεις και έρευνες :

Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στον Ippokratis.Org !

 

Επιλέξτε το Αντίδραση!
Αφήστε ένα σχόλιο