Φυσικοθεραπεία Κατ’ Οίκον: Ένας Σύμμαχος στην Υγεία των Ηλικιωμένων

0 Σχόλια

Η κατ’ οίκον φυσικοθεραπεία αποτελεί μια θεραπευτική δύναμη, ιδιαίτερα για το ηλικιωμένο πληθυσμό, υποστηρίζοντας τη βελτίωση της φυσικής λειτουργίας και προάγοντας την ανεξαρτητοποίηση.

Πάνω από το 75% των ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι αποτελούνται από ηλικιωμένους με σωματικές και γνωστικές ανάγκες.

 

 Η Σημασία της Φυσικοθεραπείας

Μέσω στοχευμένων επεμβάσεων, η φυσικοθεραπεία κατ’ οίκον έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πτώσεις και τα ποσοστά νοσηλείας, ενώ παράλληλα μειώνει τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Στόχος είναι να παραμένουν οι ασθενείς όσο το δυνατόν πιο πολύ στο περιβάλλον τους, με ασφάλεια και ανεξαρτησία.

 

 Ο Ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην Κατ’ Οίκων Φροντίδα

Οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας στο σπίτι παρέχουν αξιολόγηση και θεραπείες στους ασθενείς στα σπίτια και τις κοινότητές τους για πολλές παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νόσο του Πάρκινσον και αποκατάσταση από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου.

Η παρεχόμενη αποκατάσταση και υποστήριξη κατ’οίκον για διάφορες παθήσεις όπως τα εγκεφαλικά ή οι χειρουργικές επεμβάσεις, βοηθά στη βελτίωση της σωματικής ευεξίας, ενισχύει την κοινωνική λειτουργία και συμβάλλει στη μείωση της επανεισαγωγής στα νοσοκομεία.

Τα προγράμματα φυσιοθεραπείας στο σπίτι συμβάλλουν στη διασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας και διευκολύνουν τη μετάβαση από το νοσοκομείο στο σπίτι.

 

 Αντίκτυπος στην Εμπειρία του Ασθενούς

Η ανεξαρτησία και η αυτοδιαχείριση είναι κρίσιμες για την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων. Η συχνή επαφή με επαγγελματίες υγείας και η συνεπής παρακολούθηση βελτιώνει τη συνέχεια της φροντίδας και την συνολική εμπειρία του ασθενούς.

 

 Επιπτώσεις στην Υγεία του Πληθυσμού

Τα κατ’ οίκον προγράμματα συμβάλλουν σε βελτιωμένες λειτουργικές ικανότητες σε ασθενείς με προβλήματα ισορροπίας και κινητικότητας, γεγονός που επιφέρει αισθητά καλύτερη ποιότητα ζωής, μειώνοντας το ποσοστό και τον κίνδυνο πτώσεων σε ηλικιωμένους που ζουν στην κοινότητα..

Οι παρεμβάσεις φυσικοθεραπείας που επικεντρώνονται σε λειτουργικές βελτιώσεις μειώνουν τα ποσοστά θνησιμότητας.

Επιπλέον, ενισχυμένες παρεμβάσεις στο σπίτι έχουν θετικό αντίκτυπο στους δείκτες υγείας της κοινότητας.

 

Αντίκτυπος στο Κόστος Υγειονομικής Περίθαλψης

Η κατ’ οίκον φυσικοθεραπεία προσφέρει σημαντικές οικονομικές εξοικονομήσεις, μειώνοντας το κόστος νοσηλείας και επιδρώντας κατά της επανεισαγωγής στα νοσοκομεία.

 

 Συμπερασματικά

Η κατ’ οίκον φυσικοθεραπεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα στην υποστήριξη ανεξαρτησίας και μακροχρόνιας διατήρησης της υγείας των ηλικιωμένων, προσφέροντας ποιοτική φροντίδα με σημαντική οικονομία πόρων στο σύστημα υγείας.

Τα προγράμματα φυσιοθεραπείας στο σπίτι είναι οικονομικά αποδοτικά όταν εξετάζεται ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στη μελλοντική χρήση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Για τις αγροτικές κοινότητες με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, η τηλεαποκατάσταση παράγει παρόμοια αποτελέσματα με τις παρεμβάσεις κατ’οίκον με σχετικά χαμηλό κόστος, διατηρώντας παράλληλα υψηλό ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών.

Τα προγράμματα φυσιοθεραπείας στο σπίτι είναι επίσης κρίσιμα για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών. Επί του παρόντος, υπάρχουν μεγάλα κενά στη συνέχεια της περίθαλψης για τους ασθενείς που χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης στην κοινότητα. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες που υποστηρίζουν και προωθούν την ανεξάρτητη διαβίωση.

Αυτό το άρθρο πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία με του εξειδικευμένους Φυσικοθεραπευτές του Physionet24.com

Για είσθε πάντα ενημερωμένοι σε θέματα υγείας, ευεξίας και αποκατάστασης, καθώς επίσης στις πρόσφατες ιατρικές ανακοινώσεις και έρευνες :

Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στον Ippokratis.Org !

 

Επιλέξτε το Αντίδραση!
Αφήστε ένα σχόλιο