Ακμή: Αιτίες, Θεραπεία και Πρόληψη – Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ακμής ενηλίκων και εφηβικών;

0 Kommentare

Ακμή: Αιτίες, Θεραπεία και Πρόληψη

Η ΑκμήACNE” είναι μια δερματολογική πάθηση που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ατόμων, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, αλλά και σε ενηλίκους, συχνά προκαλεί συναισθηματική δυσαρέσκεια και μείωση της αυτοεκτίμησης. Η κατανόηση των αιτιών, της παθοφυσιολογίας, καθώς και των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

 Αιτιολογία της Ακμής

Η ακμή προκαλείται από την υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος και την ανάπτυξη βακτηρίων (κυρίως Propionibacterium acnes) στους πόρους του δέρματος. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στη δημιουργία φλεγμονής, μαύρων κηλίδων, και κυστιδίων.

Ορμονικοί Παράγοντες

Η ακμή συχνά εμφανίζεται κατά την εφηβεία, όταν οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν αυξημένη έκκριση των στεροειδών ορμονών από τα επινεφρίδια, τους όρχεις και τις ωοθήκες. Αυτή η αυξημένη ορμονική δραστηριότητα οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή σμήγματος και ενίοτε σε φλεγμονώδεις φλυκταινώδεις βλάβες.

Επιδείνωση της Ακμής

Στοιχεία όπως η περίοδος των γυναικών, η χρήση ορισμένων καλλυντικών, η κατανάλωση τροφών υψηλών σε γλυκαιμικό δείκτη, και η συχνή αφύπνιση του δέρματος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Η ρύπανση και οι υψηλές επίπεδοι στρες επίσης είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπικά και συστηματικά φάρμακα, όπως:

– Τοπικοί Ρετινοειδείς: Βελτιώνουν την απολέπιση των κυττάρων και μειώνουν τη φλεγμονή.
– Αντιβιοτικά Οδηγίες: Λαμβάνονται για τη μείωση των βακτηρίων και της φλεγμονής.
– Ορμονικές Θεραπείες: Όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, για τη ρύθμιση των ορμονών.

Επίσης, σύγχρονες μέθοδοι όπως η φωτοθεραπεία και τα χημικά peeling είναι αποτελεσματικές επιλογές για βαριές μορφές ακμής ή όταν άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν.

Prävention

Βασικά βήματα πρόληψης περιλαμβάνουν τη χρήση καλλυντικών συμβατών με ακνεϊκά δέρματα, την καθημερινή καθαριότητα με ήπια καθαριστικά, την αποφυγή ακατάλληλης διατροφής και τη διατήρηση καλής ψυχικής υγείας.

Η κατανόηση και η συνεπής αντιμετώπιση της ακμής μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων και να μειώσει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις, όπως τις ουλές.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ακμής ενηλίκων και εφηβικών;

Πολλοί ασθενείς εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι συνεχίζουν να παρουσιάζουν εξάρσεις ακμής ενώ είναι στα τριάντα τους και μετά. Η αλήθεια του θέματος είναι ότι μπορεί να έχετε ακμή σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ακμή εμφανίζεται πιο συχνά κατά την εφηβεία, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίζετε προβλήματα σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε την ακμή σας μόνοι σας. Οι ειδικοί θα προσφέρουν εξειδικευμένες θεραπείες για να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τα σπασίματα, να αποκτήσετε πιο καθαρό δέρμα και να αποκαταστήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι η πιο κοινή πάθηση του δέρματος εκεί έξω. Η ακμή σχηματίζεται όταν το λάδι στο δέρμα σας μαζεύει νεκρά κύτταρα και βακτήρια. Το λάδι ταξιδεύει στους πόρους σας, τα ανοίγματα στους θύλακες των μαλλιών σας. Οι πόροι φλεγμονώνονται και εμφανίζονται εξογκώματα. Η ακμή τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά στο πρόσωπο, στο στήθος και στο άνω μέρος της πλάτης, καθώς αυτές οι περιοχές παράγουν περισσότερο λάδι.

Υπάρχουν διάφορα είδη ακμής:

Τα Whiteheads είναι φραγμένοι πόροι που κλείνουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας, προκαλώντας πρήξιμο των πόρων.

Τα μαύρα στίγματα είναι φραγμένοι πόροι που παραμένουν ανοιχτοί και η ανοιχτή επιφάνεια μαυρίζει.

Τα σπυράκια, τα οζίδια και οι κύστεις σχηματίζονται όταν το τοίχωμα του δέρματος που περιβάλλει έναν φραγμένο πόρο ανοίγει και το λάδι και τα βακτήρια εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματός σας. Η φυσική αντίδραση του σώματός σας στα βακτήρια είναι να δημιουργήσει μια μεγάλη, κόκκινη, γεμάτη πύον μάζα.

Ακμή μεταξύ των εφήβων

Δεν είναι μυστικό ότι περιμένουμε από τους έφηβους να παλέψουν με την ακμή. Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία παίζουν μεγάλο ρόλο στην πρόκληση σπασμών.

Οι ορμόνες γνωστές ως ανδρογόνα αυξάνουν τα επίπεδά τους κατά την εφηβεία. Το κύριο ανδρογόνο για τα αγόρια είναι η τεστοστερόνη και για τα κορίτσια η προγεστερόνη. Τα ανδρογόνα αυξάνουν το μέγεθος των αδένων του δέρματος που παράγουν λίπος και κατά συνέπεια το δέρμα σας παράγει περισσότερη λιπαρότητα. Εάν το λάδι περάσει μέσα από μεγάλους πόρους, είναι πιθανό να τους φράξει και, στη συνέχεια, θα εμφανίσετε τις χαρακτηριστικές κηλίδες σε αυτό το σημείο.

Οι έφηβοι με ακμή τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοεκτίμησης σε μια περίοδο της ζωής τους που μπορεί ήδη να γεμίσει με κοινωνική αδεξιότητα. Η ψυχολογική επιβάρυνση της ακμής μεταξύ των εφήβων μας παρακινεί να χρησιμοποιήσουμε ολοκληρωμένες τεχνικές χαμηλού κινδύνου για να καθαρίσουμε την επίμονη ακμή σε χρόνο μηδέν.

Ακμή μεταξύ των ενηλίκων

Η ακμή στους ενήλικες εμφανίζεται επίσης λόγω της υπερβολικής παραγωγής ελαίου δέρματος. Δεν είναι καλά γνωστό γιατί ορισμένοι ενήλικες συνεχίζουν να αναπτύσσουν ακμή, αλλά γενετικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο. Εάν οι γονείς σας εμφάνισαν ακμή κατά την ενηλικίωση, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ακμή και κατά την ενηλικίωση.

Ενώ η εφηβική ακμή προκαλείται κυρίως από μια εισροή ορμονών κατά την εφηβεία, η παραγωγή ορμονών σταθεροποιείται μετά την εφηβεία. Η ακμή των ενηλίκων συνεχίζει να εμφανίζεται, αν και κυρίως στις γυναίκες. Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά την ενήλικη ζωή, όπως η εγκυμοσύνη και η έμμηνος ρύση, συνήθως προκαλούν ακμή. Πολλές γυναίκες με ακμή παρατηρούν μειωμένα ξεσπάσματα μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν. Οι έφηβοι συχνά αναπτύσσουν ακμή γύρω από τα μάγουλα και το μέτωπό τους. Οι ενήλικες έχουν την τάση να αναπτύσσουν ακμή στο πηγούνι τους και γύρω από το στόμα.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να είναι στη ρίζα της ακμής των ενηλίκων, όπως τα στεροειδή, το λίθιο και η φαινοβαρβιτάλη.

Πότε σταματά η ακμή των ενηλίκων; 

Η ακμή των ενηλίκων (ενήλικη ακμή) σταματά όταν ρυθμιστεί η ορμονική ανισορροπία. Αρχικά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι οι οποίοι μπορούν να εξηγήσουν την ανισορροπία αυτή: η περίοδος (έμμηνος κύκλος, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), κάποια ασθένεια (διαταραχή του θυρεοειδούς κ.λπ.), μια φαρμακευτική αγωγή, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, ο τρόπος ζωής (άγχος, μη ισορροπημένη διατροφή, έλλειψη ύπνου ή/και σωματικής δραστηριότητας) κ.λπ. Για μια εξατομικευμένη θεραπεία της ακμής των ενηλίκων, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας.

Ακμή ενηλίκων σε αριθμούς

“Το 80% των περιπτώσεων ακμής στους ενήλικες είναι επίμονη, εκ’ των οποίων το 75% των περιπτώσεων ακμής στους ενήλικες αφορούν γυναίκες”

Λύσεις αυτοφροντίδας

Όποια και αν είναι η αιτία της ακμής ενηλίκων και εφήβων, η θεραπεία είναι γενικά η ίδια εκτός από μερικές μικρές διαφορές.

Πλένετε το πρόσωπό σας

Για να αποφύγετε την ακμή θα πρέπει να πλένετε απαλά το πρόσωπό σας μία ή δύο φορές την ημέρα με ένα ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό. Το τρίψιμο του προσώπου σας μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ακμή, επομένως αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σκληρά scrub προσώπου και πετσέτες.

Εάν φοράτε μακιγιάζ, χρησιμοποιήστε προϊόντα με βάση το νερό αντί για προϊόντα με βάση το λάδι. Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά το μακιγιάζ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή για να καθαρίσετε την ακμή εάν είστε έφηβος, αλλά οι ενήλικες χρειάζονται προϊόντα πιο ευαίσθητα για το δέρμα τους.

Μην επιλέγετε την ακμή σας

Μην μαζεύετε και πιέζετε την ακμή, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουλές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ακμή των ενηλίκων, καθώς στους ενήλικες το δέρμα αναγεννάται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι οι ουλές διαρκούν περισσότερο.

Αποφύγετε τους εξωτερικούς ερεθισμούς

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν είτε να βελτιώσουν είτε να επιδεινώσουν την ακμή. Η έκθεση στο ηλιακό φως είναι γνωστό ότι μειώνει την ακμή σε μερικούς ανθρώπους. Ο υπερβολικός ιδρώτας κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε ξέσπασμα. Και ενώ δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το άγχος και η δίαιτα προκαλούν ακμή, αν παρατηρήσετε ότι τα ξεσπάσματα σας προκαλούνται από ορισμένες τροφές, θα πρέπει να τα αποφύγετε.

Το gel και η λακ μπορεί να φράξουν τους πόρους εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας. Εάν τα μαλλιά σας πέφτουν συχνά στο πρόσωπό σας, φροντίστε να τα πλένετε όσο πιο συχνά γίνεται.

Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν ιατρό και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, διότι δεν είστε μόνοι σας σε αυτό. Θα είναι σε θέση να σας προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία ακμής ενηλίκων για την περίπτωσή σας.

Με βάση τη διάγνωση αυτή μπορεί να διερευνηθεί η ορμονική σας κατάσταση. Συνήθως πραγματοποιούνται πρόσθετες βιολογικές εξετάσεις. Μετά από αυτή την ορμονική αξιολόγηση, μπορεί να σας προτείνει μια θεραπεία και μια ρουτίνα αντιμετώπισης της ακμής των ενηλίκων.

Μερικές από τις θεραπείες που παρέχουμε περιλαμβάνουν:

  • Χάπια Accutane

  • Αντιβιοτικά χάπια

  • Benzoyl

  • Αμφιβληστροειδής χιτώνας

  • Αντιβιοτικά τοπικής θεραπείας ακμής

  • Χημικά πίλινγκ

    Φροντίστε το δέρμα σας πρωί και βράδυ!

    Το δέρμα με τάση ακμής παρουσιάζει έλλειψη ισορροπίας και, ως εκ τούτου, είναι εξ ορισμού εύθραυστο. Ορισμένες θεραπείες είναι αποτελεσματικές αλλά ξηραίνουν το δέρμα και ενισχύουν την ευθραυστότητα του δερματικού φραγμού. Έτσι, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σπυράκια, δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην παραλείπετε το τελετουργικό υγιεινής! Για να το πετύχετε αυτό:

    • Καθαρίζετε καθημερινά το δέρμα σας με ένα νερό με μικύλλια ή ένα απαλό ζελ καθαρισμού, ειδικά σχεδιασμένο για το δέρμα με τάση ακμής, ώστε να απαλλαγείτε από τα κατάλοιπα που φράζουν τους πόρους και εμποδίζουν το δέρμα να αναπνεύσει, όπως η περίσσεια σμήγματος, αλλά και το μακιγιάζ, η σκόνη, τα σωματίδια ρύπανσης στον αέρα κ.λπ.

    • Ολοκληρώστε με μια θεραπεία που θα κάνει υπέροχη την επιδερμίδα σας, ειδικά σχεδιασμένη για γυναίκες με δέρμα με τάση ακμής. Αυτή η μη φαγεσωρογόνος θεραπεία θα βοηθήσει στη μείωση των υπολειμματικών σημαδιών και θα αποτελέσει τη βάση για το μακιγιάζ.

    Η σημασία του καθημερινού καθαρισμού του δέρματος

    Αν πρέπει να συγκρατήσετε ένα μόνο πράγμα, τότε να θυμάστε αυτό: το δέρμα με ακμή πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά κάθε μέρα, πρωί και βράδυ. Όπως βλέπετε, αυτό είναι απαραίτητο! Γιατί; Επειδή πρέπει να βοηθήσετε το δέρμα σας να ανακτήσει την ισορροπία του. Αποτελεί έναν προστατευτικό φραγμό ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις και, ως εκ τούτου, συσσωρεύει καθημερινά πολλούς ρύπους. Στην περίπτωση του δέρματος με τάση ακμής, υπάρχει επίσης περίσσεια λιπαρότητας λόγω υπερπαραγωγής σμήγματος. Βοηθώντας το να απαλλαγεί από όλους τους ρύπους και παρέχοντας τη σωστή φροντίδα, αποφεύγετε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη σπυριών.

    1. Το πρωί, με το που ξυπνάτε

    Πριν από την εφαρμογή της καθημερινής σας φροντίδας, ένας σχολαστικός καθαρισμός θα απομακρύνει την περίσσεια λιπαρότητας και τα υπολείμματα κρέμας από την προηγούμενη ημέρα… ένα καλό ξεκίνημα για την ημέρα! Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα νερό με μικύλλια το οποίο εγγυάται έναν δροσερό, ήπιο και γρήγορο τρόπο για να ξυπνήσετε την επιδερμίδα σας, ή ένα εξυγιαντικό ζελ καθαρισμού αν σας αρέσει να πλένετε το πρόσωπό σας με νερό το πρωί. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ορισμένα καθαριστικά, τα οποία είναι κατάλληλα τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα, κατά τη διάρκεια του ντους.

    2. Τη νύχτα

    Ποιος δεν έχει νιώσει την ευεξία του νυχτερινού καθαρισμού της επιδερμίδας του, αφαιρώντας όλους τους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας (σκόνη, ιδρώτας, ρύπανση, μακιγιάζ κ.λπ.) Το βράδυ είναι μάλιστα η ιδανική στιγμή για να εκτονώσετε το άγχος της ημέρας. Οπότε γιατί να μην μετατρέψετε αυτή τη στιγμή σε μια ευχάριστη εμπειρία;
    Τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από τη μέθοδο του διπλού καθαρισμού:

    • Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα ήπιο εξυγιαντικό ζελ καθαρισμού κατάλληλο για δέρμα με τάση ακμής, χωρίς σάπωνα: βρέξτε το πρόσωπό σας και, στη συνέχεια, ρίξτε μια μικρή σταγόνα από αυτή την υφή ζελ στο χέρι σας. Κάνετε απαλό μασάζ στο πρόσωπό σας, χωρίς βιασύνη, και απολαύσετε τη διαδικασία ενώ απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερους ρύπους. Στη συνέχεια ξεπλύνετε απαλά με καθαρό νερό.

    • Επαναλάβετε αυτό το τελετουργικό για δεύτερη φορά για να ολοκληρώσετε την απομάκρυνση των υπόλοιπων ρύπων, ενώ απολαμβάνετε ένα δεύτερο χαλαρωτικό μασάζ προσώπου.

    • Στη συνέχεια, στεγνώστε απαλά το δέρμα σας: ιδανικά με μια καθαρή πετσέτα ή ένα χαρτομάντιλο ώστε να απορροφήσετε μόνο την περίσσεια νερού.

    Μια εναλλακτική λύση, αν προτιμάτε τη διαδικασία χωρίς ξέπλυμα, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα νερό με μικύλλια, προσαρμοσμένο στο δέρμα με τάση ακμής.

    Δέρμα με τάση ακμής: ναι, μπορείτε να εφαρμόζετε μακιγιάζ, αλλά όχι όπως να΄ ναι

    Το μακιγιάζ είναι ένας ιδανικός τρόπος για να καλύψετε τα δυσάρεστα σπυράκια. Προσοχή, ωστόσο, τα καλλυντικά σας πρέπει να επιλέγονται με προσοχή και οπωσδήποτε να μην είναι φαγεσωρογόνα.

    Στην περίπτωση της ενήλικης ακμής, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μια μη λιπαρή, ματ ενυδατική κρέμα με χρώμα, αντί για ένα μέικ απ σε συνδυασμό με πούδρα, η οποία θα φράξει ακόμη περισσότερο τους πόρους σας. Μη διστάσετε να αναζητήσετε φαρμακευτικές μάρκες που προσφέρουν προϊόντα με στοχευμένη δράση.

    Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή το βράδυ! Το ίδιο ισχύει και για τα αξεσουάρ που χρησιμοποιείτε: πινέλα, σφουγγαράκια κ.λπ. Να τα καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα με σαπουνόνερο. Τίποτα περισσότερο!

    Προστατευθείτε από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο 

    Θα έχετε μάλλον ακούσει ότι ο ήλιος διαθέτει την υπερδύναμη να βελτιώνει την ακμή των ενηλίκων ή ακόμη και των ανηλίκων… Είναι αλήθεια! Ωστόσο, αυτό οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι το δέρμα γίνεται πιο παχύ περισσότερο όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, τα σπυράκια ακμής εξακολουθούν να υπάρχουν, απλά βρίσκονται βαθύτερα κάτω από το δέρμα.

    Μετά το καλοκαίρι όμως, τα σπυράκια επιστρέφουν δριμύτερα αφού το δέρμα ολοκληρώσει την ανανέωση των κυττάρων του: πρόκειται για το περίφημο φαινόμενο της υποτροπής!

    Η καλύτερη συμβουλή είναι να θυμάστε να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα το πρωί, χωρίς να ξεχνάτε να προσθέτετε μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας SPF50+ σε περίπτωση ηλιοφάνειας, για να αποφύγετε τον κίνδυνο εμφάνισης μελαγχρωματικών κηλίδων. Επιλέξτε αντηλιακές κρέμες προσαρμοσμένες στο δέρμα με τάση ακμής. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι περιέχουν ενεργά συστατικά με σμηγματορρυθμιστική δράση ενώ προσφέρουν βέλτιστο ματ αποτέλεσμα.

    “Η σωστή φροντίδα του δέρματος”

    “Το δέρμα μας συχνά αντανακλά την εσωτερική μας κατάσταση. Έτσι, όταν εμφανίζονται σπυράκια ακμής, είναι σαν να μας λέει το σώμα μας «κάπου υπάρχει μια ανισορροπία που πρέπει να αντιμετωπιστεί.”

    Η ακμή είναι μια πολύ συχνή δερματική πάθηση, που προκαλείται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων, η οποία εκδηλώνεται με εξάρσεις. Οι ορμονικές αλλαγές είναι η κύρια αιτία της ακμής. Ωστόσο, παίζουν επίσης ρόλο η διατροφή μας, η ποιότητα του ύπνου μας, το άγχος, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, η φροντίδα του δέρματος κ.λπ. Εν ολίγοις, όλα συνδέονται μεταξύ τους!
    Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που εύκολα μπορεί κανείς να νιώσει χαμένος όταν έρχεται αντιμέτωπος με όλες αυτές τις πιθανές αιτίες. Και είναι δύσκολο να καταλάβετε από πού να ξεκινήσετε για να αποτρέψετε τον πολλαπλασιασμό των σπυριών ακμής.
    Ποιες είναι λοιπόν οι συμβουλές για την καταπολέμηση των σπυριών ακμής με φυσικό τρόπο; Η πρώτη συμβουλή που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας είναι ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Ακολουθούν 3 συγκεκριμένες συμβουλές για να αποφύγετε την ακμή και να περιποιηθείτε το δέρμα σας με ολοκληρωμένο και φυσικό τρόπο.

    Richtige Ernährung und Gesundheit

    Ο πρώτος Έλληνας ιατρός, ο Ιπποκράτης, είπε κάποτε: «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας». Αν και η διατροφή δεν εμπλέκεται άμεσα με την ακμή, μπορεί να έχει πολύ ισχυρή επίδραση στη ρύθμιση των ορμονών, οι οποίες προκαλούν σπυράκια.
    Επομένως, το τι βάζετε στο πιάτο σας είναι επίσης μια σημαντική συμβουλή για την καταπολέμηση της ακμής. Τελικά όμως, τι πρέπει να βάζετε στο πιάτο σας; Τι είναι ένα υγιεινό πιάτο; Υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε; Λέγεται ότι η κατανάλωση σοκολάτας ή λιπαρών τροφών προκαλεί ακμή: αλήθεια ή ψέμα;
    Ήρθε η ώρα να ξεχωρίσετε την αλήθεια από τα ψέμματα: οι ειδικοί μας σας δίνουν όλες τις πληροφορίες!

    Προστατευτείτε από τον ήλιο

    Ποιος δεν έχει νιώσει την απέραντη χαρά να βλέπει τα σπυράκια της ακμής του να υποχωρούν , ορισμένες φορές ακόμη και να εξαφανίζονται σαν από θαύμα, υπό την επίδραση του ηλίου! Πολλοί πιστεύουν ότι ο ήλιος καταπολεμά τα σπυράκια της ακμής.
    Και τότε ξαφνικά, στο τέλος του καλοκαιριού, τα σπυράκια επανεμφανίζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμη χειρότερα από πριν.
    Δυστυχώς ισχύει: ο ήλιος δεν είναι εχθρός της ακμής. Αντιθέτως, έχει και άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις, όπως η εμφάνιση καφέ κηλίδων κατά την επούλωση των σπυριών.
    Πώς μπορείτε λοιπόν να προστατευτείτε από τον ήλιο όταν έχετε ακμή, απολαμβάνοντας παράλληλα τα οφέλη του; Γιατί μπορεί τελικά ο ήλιος να επιδεινώνει την κατάσταση;

    Μια κατάλληλη ρουτίνα

    Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος χωρίς να λάβει υπόψη τις ανάγκες και τις προτιμήσεις κάθε ατόμου: δεν υπάρχει κάποια ρουτίνα που να ταιριάζει σε όλους, υπάρχουν όμως κάποιες βασικές συστάσεις που αφορούν τον καθένα!
    Η φροντίδα της επιδερμίδας σας προϋποθέτει πάνω απ’ όλα την επιλογή των σωστών προϊόντων περιποίησης και, στη συνέχεια, τη σωστή εφαρμογή τους.
    Υπάρχει καλύτερος τρόπος από την παροχή συμβουλών σχετικά με την εξατομίκευση της ρουτίνας σύμφωνα με τις ανάγκες σας- για τον τρόπο καθαρισμού και στεγνώματος, καθώς και για την επιλογή του προϊόντος φροντίδας; Με ποια σειρά πρέπει να εφαρμόζετε τα διάφορα προϊόντα κατά της ακμής; Τι γίνεται με το μακιγιάζ και την αφαίρεσή του όταν έχετε ακμή; Πότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία υγείας;

     Συζήτηση σχετικά με την ασθένεια και επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγιση 

    Η αποδοχή της ακμής ως ενήλικας δεν είναι εύκολη. Γι’ αυτό, προκειμένου να ξεπεράσετε αυτή τη φάση, επιλέξτε τους κατάλληλους ανθρώπους, όπως έναν φαρμακοποιό, έναν δερματολόγο ή/και έναν ψυχολόγο, κάποιους συγγενείς ή ακόμη και φίλους, Και πάνω απ’ όλα, συζητήστε το! Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το δράμα και να βρείτε την κατάλληλη υποστήριξη για τις ανάγκες σας, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση της ακμής, αλλά και για την καταπράυνση της πηγής του άγχους.

    Υπάρχουν λύσεις, οπότε κερδίστε χρόνο και αναλάβετε δράση κατά της ακμής των ενηλίκων!

    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατάλληλη υγιεινή και τα προϊόντα φροντίδας, όταν εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα αντιμετώπισης της ακμής των ενηλίκων, μπορεί να είναι αρκετά για να ανακουφίσουν ένα προσωρινό επεισόδιο εμφάνισης ατελειών. Ωστόσο, αν το πρόβλημα επιμένει, μη διστάσετε να κλείσετε άμεσα ραντεβού με δερματολόγο, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

    Αυτό το άρθρο πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία με του εξειδικευμένους Ιατρούς του Mednet24care.com

    Για είσθε πάντα ενημερωμένοι σε θέματα υγείας, ευεξίας και αποκατάστασης, καθώς επίσης στις πρόσφατες ιατρικές ανακοινώσεις και έρευνες :

    Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στον Ippokratis.Org !

    https://ippokratis.org/ 

    Γράψτε τα σχόλιά σας.

    Προτείνετε θέματα που σας ενδιαφέρουν να ενημερωθείτε.

Wählen Sie Ihr Reaktion!
Einen Kommentar hinterlassen