Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Γιατί Κάθε Φωνή και Κάθε Δράση Μετράει

0 Σχόλια

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (World Cancer Day)  έχει θεσμοθετηθεί με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενώσεως κατά του Καρκίνου .

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, καθιερωμένη από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (Union for International Cancer Control, U.I.C.C.), δημιουργήθηκε ως μια ετήσια υπενθύμιση του αγώνα ενάντια στη νόσο που διαρκώς προκαλεί βλάβη στην ανθρωπότητα.

Στόχος της ημέρας, κάθε χρόνο στις 04 Φεβρουαρίου, είναι να ενώσει τον κόσμο στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο και να ενθαρρύνει την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία.

Με την έννοια του καρκίνου να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα νόσων χαρακτηριζόμενων από ανεξέλεγκτη διαίρεση των κυττάρων, η έρευνα και η εκστρατεία ενημέρωσης για την ασθένεια αυτή είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας για το 2024 είναι “Να κλείσουμε την ψαλίδα στη θεραπεία του καρκίνου,” ένα μήνυμα που αντικατοπτρίζει την ανάγκη για ισότητα στην πρόσβαση στην περίθαλψη και στις θεραπείες ανά τον κόσμο.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι ο καρκίνος δεν επηρεάζει όλες τις πληθυσμιακές ομάδες ομοιόμορφα. Οι διαφορές στη διατροφή, τις συνήθειες ζωής, την πρόσβαση σε προληπτικά μέτρα και σύγχρονες θεραπείες καθορίζουν τα ποσοστά επιβίωσης και θνησιμότητας. Η εξάλειψη αυτών των ανισοτήτων πρέπει να είναι μία προτεραιότητα παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, γίνονται κάθε χρόνο περίπου 68.000 νέες διαγνώσεις καρκίνων με τους θανάτους να ανέρχονται περίπου στους 33.000. Αν και οι ερευνητικές προόδοι έχουν μετατρέψει τον καρκίνο από μια σχεδόν θανατηφόρα νόσο σε μια πιθανώς χρονική κατάσταση, το υψηλό κόστος των θεραπειών αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο.

Χαμηλά ποσοστά προληπτικού ελέγχου

Σε μια πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για την All.Can, αναδείχθηκε ότι, στη χώρα μας, μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up), «ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα».

Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη του ατόμου στον γιατρό.

Αντανακλώντας στα στατιστικά στοιχεία, βλέπουμε ότι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της μάχης κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη. Οι τακτικοί έλεγχοι, όπως οι μαστογραφίες, οι κολονοσκοπήσεις, τα τεστ ΠΑΠ και οι ουρολογικές εξετάσεις, μπορούν να μειώσουν αισθητά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και να βελτιώσουν τα ποσοστά επιβίωσης.

Το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί!

Έχει υπολογιστεί, ωστόσο, ότι το 45-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, όπως η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η υιοθέτηση μεσογειακού τύπου διατροφής, σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς και ο εμβολιασμός έναντι ιών (ηπατίτιδας B, των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, κλπ.).

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ας εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να ενισχύσουμε την ενημέρωση, να διαδώσουμε την αξία της έγκαιρης ανίχνευσης και της πρόληψης. Ας εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε έμφαση στην εξίσωση των υπηρεσιών υγείας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η κάθε μικρή δράση, η κάθε μοναδική φωνή μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα κατά του καρκίνου. Ενημερώστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, λάβετε μέρος στις προληπτικές ιατρικές πρωτοβουλίες και υποστηρίξτε τις έρευνες και τις προσπάθειες για πρόσβαση σε φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Κάθε ημέρα μπορεί να είναι μία ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο και η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου μας υπενθυμίζει ότι αυτή η μάχη δεν βασίζεται μόνο στις μεμονωμένες προσπάθειες, αλλά και στην κοινή μας δέσμευση και τις συστηματικές δράσεις. Ας συμμετάσχουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια.

Το θέμα του φετινού εορτασμού παραμένει:

Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα (Close the care gap)!

 

Για είσθε πάντα ενημερωμένοι σε θέματα υγείας, ευεξίας και αποκατάστασης, καθώς επίσης στις πρόσφατες ιατρικές ανακοινώσεις και έρευνες :

Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στον Ippokratis.Org !

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ (LINKS)

  1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, https://www.moh.gov.gr/
  2. ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, https://eody.gov.gr/
  3. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ, https://www.ecdc.europa.eu/
  4. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, https://www.who.int/
  5. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, https://www.un.org/en/
  6. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε., https://unric.org/el/

Επιλέξτε το Αντίδραση!
Αφήστε ένα σχόλιο