Το Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου (Thoracic Outlet Syndrome – TOS) – Αιτίες, συμπτώματα και πρόληψη με Φυσικοθεραπεία

0 Σχόλια

Το Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου (Thoracic Outlet Syndrome – TOS)

αναφέρεται σε ένα σύνολο ασθενειών που προκύπτουν όταν τα αιμοφόρα αγγεία ή/και τα νεύρα που βρίσκονται μεταξύ της κλείδας και του πρώτου πλευρού (θωρακική έξοδος) υπόκεινται σε συμπίεση, ερεθισμό ή τραυματισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια, τον αυχένα και μερικές φορές στον ώμο.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι του συνδρόμου, που διαφέρουν ανάλογα με την ακριβή περιοχή της συμπίεσης:

1. Νευρικό Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου (Neurogenic TOS): Είναι ο πιο συχνός τύπος και οφείλεται στη συμπίεση του νεύρου του βραχιόνιου πλέγματος. Οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πόνο, μούδιασμα, αίσθηση καψίματος, αδυναμία στο χέρι ή στα δάχτυλα.

2. Αγγειακό Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου (Vascular TOS): Προκύπτει όταν συμπιέζονται τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στη θωρακική έξοδο. Μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες, τις φλέβες ή και τα δύο. Συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο, αίσθηση κρύου ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος του χεριού.

3. Αμφισβητούμενο Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου (Disputed TOS): Σε αυτήν την περίπτωση, οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα του TOS αλλά δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις συμπίεσης των νεύρων ή των αιμοφόρων αγγείων.

Η διάγνωση του TOS γίνεται μέσω μιας σειράς τεστ και εξετάσεων, περιλαμβάνοντας κλινική εξέταση, ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία (MRI), υπερηχογράφημα και ενδεχομένως αγγειογραφήματα.

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα του TOS, και περιλαμβάνει συνήθως φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία, αλλαγές στον τρόπο ζωής και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

 

Ασκήσεις Φυσικοθεραπείας για την Πρόληψη Συνδρόμου Θωρακικής Εξόδου

Η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την ανάπτυξη του Συνδρόμου Θωρακικής Εξόδου (TOS). Εστιάζοντας στην ενδυνάμωση και την ελαστικότητα των σχετικών μυϊκών ομάδων, μπορεί να βελτιωθεί η στάση του σώματος και να μειωθεί η πίεση από τα νεύρα και τα αγγεία στη θωρακική έξοδο. Εδώ ακολουθούν ορισμένες βασικές ασκήσεις που συνήθως συνιστώνται:

1. Εκτάσεις του Αυχένα: Καθίστε ή σταθείτε με σωστή στάση. Αργά γυρίστε το κεφάλι προς τα δεξιά μέχρι να νιώσετε ένα ήπιο “τέντωμα” στην αριστερή πλευρά του λαιμού σας και κρατήστε για 20-30 δευτερόλεπτα. Επαναφέρετε στην αρχική θέση και επαναλάβετε προς την αντίθετη πλευρά.

2. Ενδυνάμωση των Ώμων: Χρησιμοποιήστε ελαφρά βάρη ή λάστιχα αντίστασης για την εκτέλεση εκτάσεων των ωμοπλάτων και ανύψωση των ώμων. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση των μυών γύρω από τους ώμους και τη στήριξη τους.

3. Ασκήσεις Αναπνοής: Βελτιώνοντας την αναπνοή μπορούν να μειωθούν οι τάσεις στους μυς της περιοχής. Κάντε βαθιές, ήρεμες αναπνοές, επικεντρωνόμενοι στη διάταση του διαφράγματος και των μυϊκών ομάδων γύρω από το στέρνο.

4. Διατάσεις του Θώρακα: Σταθείτε με την πλάτη σας προς μια πόρτα και τοποθετήστε τα χέρια σας στο πλαίσιο της. Προωθήστε ελαφρώς το στέρνο σας προς τα μπροστά και προς τα κάτω μέχρι να νιώσετε διάταση στον μπροστινό μέρος του στήθους σας και κρατήστε για 20-30 δευτερόλεπτα.

5. Διατάσεις Scapular Retraction: Καθίστε ή σταθείτε με την πλάτη σας σε ίσια θέση. Προσπαθήστε να φέρετε τις ωμοπλάτες σας όσο πιο κοντά γίνεται η μία στην άλλη και κρατήστε για λίγα δευτερόλεπτα, στη συνέχεια χαλαρώστε.

Ξεκινήστε με ελάχιστες επαναλήψεις και αυξήστε την ποσότητα σταδιακά, πάντα με την επίβλεψη ενός επαγγελματία. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του φυσικοθεραπευτή σας και να σταματάτε κάθε άσκηση εάν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία.

Αυτό το άρθρο πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία με του εξειδικευμένους Φυσικοθεραπευτές του Physionet24.com

Για είσθε πάντα ενημερωμένοι σε θέματα υγείας, ευεξίας και αποκατάστασης, καθώς επίσης στις πρόσφατες ιατρικές ανακοινώσεις και έρευνες :

Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στον Ippokratis.Org !

Επιλέξτε το Αντίδραση!
Αφήστε ένα σχόλιο