Σπονδυλοπλαστική: Η Επαναστατική Θεραπεία για τον Πόνο των Σπονδύλων

0 Σχόλια

Η Διαδερμική Σπονδυλοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πόνου που προκαλείται από κατάγματα των σπονδύλων, τα οποία συχνά είναι αποτέλεσμα οστεοπόρωσης, καρκίνου ή άλλων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

“Διαδερμική Σπονδυλοπλαστική και Οστεοπλαστική”

Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή και τον πληθωρισμό μικροσκοπικών μπαλονιών στον κατεστραμμένο σπόνδυλο προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος, μετά τον οποίο εγχύεται κονίαμα (συνήθως πολυμεθυλακρυλική τσιμέντο) για να επαναφέρει το ύψος του σπονδύλου και να σταθεροποιήσει τη σπονδυλική στήλη.

 Πώς Διεξάγεται η Διαδερμική Σπονδυλοπλαστική και Οστεοπλαστική

1. Προετοιμασία: Ο ασθενής τοποθετείται συνήθως μπρούμυτα και λαμβάνεται τοπική αναισθησία ή ήπια κατανόηση, ανάλογα με την περίπτωση.

2. Εισαγωγή μπαλονιού: Χρησιμοποιώντας ακτίνες X για καθοδήγηση, ο χειρουργός εισάγει έναν λεπτό σωλήνα (καθετήρα) μέσα στον κατεστραμμένο σπόνδυλο μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα.

3. Πληθωρισμός μπαλονιού: Μέσα στον σπόνδυλο, εισάγονται ένα ή περισσότερα μικροσκοπικά μπαλόνια που στη συνέχεια πληθωρίζονται προσεκτικά για να ανορθώσουν τις συνθλιμμένες δομές σπονδυλικού ιστού και να δημιουργήσουν μια κοιλότητα.

4. Εισαγωγή τσιμέντου: Αφού επιτευχθεί η επιθυμητή ανόρθωση, τα μπαλόνια αφαιρούνται και το κενό που δημιουργείτε γεμίζει με ένα ειδικό ιατρικό τσιμέντο για να διατηρηθεί η νέα μορφή του σπονδύλου.

Οφέλη της Σπονδυλοπλαστικής

– Άμεση ανακούφιση από τον πόνο: Πολλοί ασθενείς αναφέρουν σημαντική μείωση του πόνου λίγες ώρες μετά τη διαδικασία.
– Ελάχιστη επεμβατικότητα: Είναι λιγότερο επεμβατική σε σύγκριση με παραδοσιακές ανοικτές χειρουργικές τεχνικές, με μικρότερο χρόνο ανάρρωσης.
– Ελάχιστο κινδυνο επιπλοκών: Η διαδικασία περιλαμβάνει λιγότερους κινδύνους σύγκριση με παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις.
– Βελτίωση κινητικότητας: Βοηθά στην επαναφορά ορισμένου βαθμού λειτουργικότητας και μειωμένης εξάρτησης από παυσίπονα.

Κίνδυνοι

Όπως με κάθε χειρουργική διαδικασία, υπάρχουν κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές, όπως λοίμωξη, αιμορραγία, ζημιά στα νεύρα ή σπάνιες φορές ένθεση του τσιμέντου έξω από τον στόχο τοποθεσία.

Η απόφαση για σπονδυλοπλαστική πρέπει να ληφθεί μετά από λεπτομερή συζήτηση μεταξύ του ασθενούς και των ειδικών υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την ιατρική κατάσταση, το ιστορικό και τις ανάγκες του ασθενούς.

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση όπου τα οστά γίνονται λιγότερο πυκνά και ευαίσθητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος.

“Η σπονδυλοπλαστική είναι μια θεραπευτική επιλογή για ορισμένους ασθενείς με σοβαρή οστεοπόρωση, ιδίως όταν υπάρχει κίνδυνος κατάγματος στις σπονδυλικές στήλες.”

Η σπονδυλοπλαστική είναι μια χειρουργική διαδικασία που συνίσταται στο να ενισχυθούν οι κατεστραμμένοι ή καταπονημένοι σπόνδυλοι με ειδικά υλικά. Υπάρχουν διάφορες μεθόδοι σπονδυλοπλαστικής, αλλά οι δύο κύριες είναι:

1. Κιρσοπλαστική (Balloon Kyphoplasty): Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένα μικρό μπαλόνι εισάγεται στον κατεστραμμένο σπόνδυλο και φουσκώνει για να δημιουργήσει ένα κενό. Στη συνέχεια, το κενό γεμίζει με ειδικό υλικό για να ενισχύσει τον σπόνδυλο.

2. Κολονοπλαστική (Vertebroplasty): Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ενα ειδικό κολονοπλαστικό υλικό εισάγεται στον κατεστραμμένο σπόνδυλο για να τον ενισχύσει.

Οι παραπάνω τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακατασκευή των σπονδύλων, μειώνοντας τον πόνο και τον κίνδυνο κατάγματος. Πριν όμως αποφασίσετε για αυτήν τη θεραπεία, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον ιατρό σας, καθώς η κατάσταση σας και οι προσωπικές σας ανάγκες θα επηρεάσουν την κατάλληλη επιλογή θεραπείας.

Για είσθε πάντα ενημερωμένοι σε θέματα υγείας, ευεξίας και αποκατάστασης, καθώς επίσης στις πρόσφατες ιατρικές ανακοινώσεις και έρευνες :

Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στον Ippokratis.Org !

Εάν σας άρεσε το Video πατήστε Like!

Εγγραφείτε στο κανάλι YouTube Ippokratis.Org!

Ενεργοποιήστε το καμπανάκι για να ειδοποιήστε για νέα μας Video.

Επιλέξτε το Αντίδραση!
Αφήστε ένα σχόλιο